Eerste meters met… de vernieuwde Toyota Yaris

Met maar liefst 900 nieuwe onderdelen zet Toyota vanaf mei de vernieuwde Yaris bij de dealers. Rondom Leiden reden we er alvast mee.

We hebben ze niet allemaal nageteld, maar volgens Toyota zitten er 900 nieuwe onderdelen op de vernieuwde Yaris. Een aantal daarvan is in ieder geval goed zichtbaar. Aan de voorkant heeft de auto de nieuwe familieneus met moderne led-verlichting en aan de achterkant zijn de lichtunits verbreed. Dat geeft het model een heel nieuwe, moderne aanblik. Hoewel het ontwerp al 6 jaar oud is, kan het model met deze wijzigingen weer even mee. In het interieur zie je iets meer dat de jaren beginnen te tellen, maar met nieuwtjes als een kleurenscherm tussen de tellers en gekleurde dashboardpanelen heeft Toyota de boel opgeleukt. Onveranderd is de prima ruimte voor- en achterin en de niet-optimale zitpositie achter het stuur voor langere bestuurders.

1.3 wordt 1.5

Het grote nieuws in de Yaris is de 1.5 benzinemotor, die de 1.3 vervangt. Door de grotere cilinderinhoud is een turbo overbodig, omdat de motor ook bij lage toeren voldoende kracht afgeeft. Het vermogen van 111 pk is genoeg om lekker met het verkeer mee te komen, op de snelweg moet je met de licht schakelende zesversnellingsbak soms een tandje terug om vlot te versnellen. De viercilindermotor loopt als een zonnetje en geeft als je het gaspedaal wat dieper intrapt zelfs een sportief geluid. Het verbruik komt volgens de boordcomputer uit op 6,7 l/100 km (1 op 14,9), een keurige score die bij normaal gebruik waarschijnlijk nog wel iets gunstiger uitvalt. En als je écht zuinig wilt rijden dan levert Toyota ook nog steeds de Yaris Hybrid.

Noemenswaardig is dat Toyota de vernieuwde Yaris altijd met Safety Sense-pakket levert. Geen enkele auto in het compacte segment wordt standaard geleverd met een noodremsysteem, intelligent grootlicht en een systeem dat waarschuwt als je de wegbelijning overschrijdt.

Toyota zet de vernieuwde Yaris in mei in de showroom, de vanafprijs van 14.495 euro is ondanks de betere veiligheidsuitrusting gelijk gebleven. De meest bereikbare uitvoering met de nieuwe 1.5-motor kost 3.000 euro meer.

Lees nu ook de uitgebreide test van de vernieuwde Toyota Yaris op Autokopen.nl.  

Tags: