Eerste meters met… de nieuwe Suzuki Swift

Op de Autosalon van Genève, begin maart, maakte ik voor het eerst kennis met de nieuwe Suzuki Swift. Nu hebben de eerste exemplaren ons land bereikt en kan ik ervaren hoe de nieuweling in de praktijk bevalt. Deze eerste rij-indruk draait om de 1,0 liter BoosterJet: de driecilinder turbomotor met 112 pk. Een uitgebreide rijtest met de 90 pk sterke basismotor volgt.

De nieuwe Suzuki Swift is 1 centimeter korter en 1,5 centimeter lager dan zijn voorganger, terwijl de wielbasis 2 cm groeide en de interieurruimte op alle vlakken toenam. Voorin zit je zoals je mag verwachten. Achterpassagiers zitten gewoon goed, daarbij stappen ze gemakkelijker in doordat de auto altijd vijf deuren heeft. Voor fervente shoppers is er goed nieuws, want de kofferbak is aanzienlijk gegroeid tot een zeer bruikbare 265 liter.

Gewicht als grote voordeel

Wat niet groeide is het gewicht, sterker nog: de Swift is maar liefst 130 kilo afgevallen. Het resterende leeggewicht van 815 kilogram (voor de 1.2) is indrukwekkend laag, en dat merk je. Het scheelt elke maand in de motorrijtuigenbelasting en in in theorie is de auto ook zuiniger. Als je van sportiever rijden houdt krijg je een auto met een prettiger stuurgedrag. Dat verbruik klopt alvast, want na een gevarieerde rit waarbij de BoosterJet zeker niet gespaard is toont de boordcomputer alsnog een keurige 1 op 18,3.

Ook de andere beweringen blijken meer dan papieren wijsheden, de nieuwe Suzuki Swift rijdt écht leuk. Het onderstel biedt zowel veel comfort als bovengemiddeld veel grip in bochten, terwijl de besturing zowel comfortabel licht als sportief precies is. Een fijne combinatie voor alledag.

Ook de 112 pk sterke BoosterJet-motor overtuigt en presteert niet alleen adequaat vanuit stilstand, maar ook bij invoegen en inhalen op de snelweg. Zit je eenmaal in het vijfde – en hoogste – verzet dan hoef je amper meer te schakelen. De enige keerzijde die het gewicht kent is de hogere windgevoeligheid, waardoor je op snelwegtempo iets meer stuurcorrecties moet doen.

De Suzuki Swift is dus niet alleen ruimer, maar ook een flink stuk lichter geworden. Daarvan profiteer je in alles, zowel als het om maandelijkse kosten als om rij-eigenschappen gaat. De vanafprijs van de Suzuki Swift 1.2 bedraagt 15.499 euro, de 1.0 BoosterJet is er vanaf 17.999 euro. Een uitgebreide rijtest lees je volgende week op Autokopen.nl

Tags: