Crashtest vier nieuwe modellen

Veiligheidsinstituut EuroNCAP heeft vier nieuwe modellen onderworpen aan een botsproef: de nieuwe Audi A6,Volkswagen Touareg, Suzuki Jimny en de gefacelifte Ford Tourneo Connect.

De Europese veiligheidsorganisatie heeft vier automodellen uitgebreide getest in crashtests. Twee ervan behalen de maximale scrore van vijf sterren: de nieuwe generatie Audi A6 en Volkswagen Touareg. 

Door gebrek aan moderne veiligheids- en assistentiesystemen krijgt de Suzuki Jimny slechts drie sterren. Dit gemis heeft tevens een negatieve uitwerking op de veiligheid van ‘kwetsbare weggebruikers’, voetgangers en fietsers.

Tot slot heeft EuroNCAP de begin dit jaar gefacelifte Ford Tourneo Connect aan de botsproef onderworpen. Deze behaalt vier sterren. Hoewel het de personenauto-uitvoering is die de klappen te verduren kreeg, meldt EuroNCAP dat ook commerciële uitvoeringen van de Ford voorzien zijn van veiligheidssnufjes, wat ook in dit segment een hoge score mogelijk maakt. 

Sinds dit jaar zijn de criteria om te scoren weer strenger, met name die voor weggebruikers. De percentages op de vier deelterreinen inzittendenveiligheid (voorin), passagiersveiligheid (achterin), Safety Assist (veiligheidssystemen) en veiligheid van kwetsbare weggebruikers worden verwerkt tot een totale score van maximaal vijf sterren. 

Score crashtest EuroNCAP september 2018
Model Inzittenden Passagiers Weggebruikers Safety Assist Aantal sterren
Audi A6 93 procent 85 procent 81 procent 76 procent *****
Volkswagen Touareg 89 procent 86 procent 72 procent 81 procent *****
Suzuki Jimny 73 procent 84 procent 52 procent 50 procent ***
Ford Tourneo Connect 92 procent 79 procent 65 procent 75 procent ****
Tags: